Monet ryhmät vaativat oikeuksiaan, mutta ainakin yksi ryhmä on yllättävän hiljaa: huonokuuloiset ja kuuroutuneet. Kuuloliiton mukaan kuulo-ongelmia on 750 000 suomalaisella ja huonokuuloisten määrän uskotaan kasvavan, silti esteettömästä kuulemisesta on harvoin juttuja muissa kuin alan lehdissä. Uutena yrittäjänä olen ottanut yhteyttä moniin tahoihin kertoakseni yrityksestäni ja sen tarjoamasta palvelusta, kirjoitustulkkauksesta, todeten sen olevan tuntematon käsite kovin monelle.
Osallistuminen erilaiseen toimintaan vaikeutuu kuulon menettämisen myötä. Apuvälineitä on olemassa, mutta niitä pitää osata etsiä. Lisäksi apua hakeakseen henkilön on täytynyt todeta ja hyväksyä kuulo-ongelmansa ja avuntarpeensa, mikä ei aina ole helppoa. Useimmat haluavat ”olla kuten muutkin”, eivätkä erottua joukosta. Kuulo on myös voinut heiketä vähitellen, ihminen on tottunut kuulemaan huonommin, eikä edes tiedä kuulossa olevan ongelmia. Moni tärkeäkin tieto saattaa näin jäädä kuulematta.
Ramppia pitkin kävelee usein ns. normaalijalkaisiakin.
Erilaisia luentotilaisuuksia järjestetään paljon, mutta koskaan en ole nähnyt ilmoitusta kirjoitustulkatusta tilaisuudesta muutoin kuin kuuloyhdistysten, Kuuloliiton tai Hörselförbundetin järjestämänä. Tietysti huonokuuloiset tulkkipäätöksen omaavat henkilöt voivat osallistua tilaisuuksiin tilaamansa kirjoitustulkin kanssa, mutta tällöin henkilön on täytynyt varautua ajoissa - ja saada tulkki, aina sekään ei ole itsestäänselvyys. Jos joku järjestäjä huomioisi huonokuuloiset jo tilaisuutta järjestäessään ja ilmoittaisi tilaisuuden olevan kirjoitustulkatun, kuulo-ongelmaisten olisi helpompi osallistua spontaanisti ja osallistujien määrä kasvaisi. Samalla kuulo-ongelmiin alettaisiin suhtautua kuten liikuntaongelmaisiin; ramppia pitkin kävelee usein ns. normaalijalkaisiakin. Yhtä lailla kirjoitustulkkausta voisivat hyödyntää ns. normaalikuuloisetkin vaikkapa vain tarkistaakseen faktoja; kirjoitettu tulke pysyy näkyvissä kauemmin kuin puhe kuultavana.
Kaikin tavoin esteetön maakunta on kaikkien etu.
Sote-uudistuksessa olisi hyvä huomioida myös kuulo-ongelmaiset. Tiedotustilaisuudet pitäisi aina olla kirjoitustulkattuja ja sosiaali- ja terveydenhuoltopalvelut pitäisi niin ikään olla esteettömiä, kirjoitustulkkaus on oivallinen apu vastaanottokäynnilläkin. Kun asiakas on ymmärtänyt ohjeet, virheet ja uusintatoimenpiteet vähenevät, mikä luonnollisesti säästää voimavaroja toisaalle. Kaikin tavoin esteetön maakunta on kaikkien etu.